Esitelmät 2019

Kuva Ikimedia/Thomas Halloran

Tule seuraamaan mielenkiintoisia esitelmiä Arktika-päivien tapahtumapaikalle Leerviikkiin! Esitelmät ja kuvaesittelyt järjestetään Leerviikin virkistysalueella esiintymisteltassa, ellei ohjelmassa ole muuta mainittu.

Petolinturengastusta Kaakonkulmalla

pe 10.5.2019 klo 17 Roope Elfving, Jari Hostikka

Jari Hostikka ja Roope Elfving ovat rengastaneet petolintuja Virolahden ja Miehikkälän alueella jo kolmen vuosikymmenen ajan. Perjantai-illan esityksensä aluksi he kertaavat petorengastuksen perusasioita ja sitten matka jatkuu rengastusreissuille metsään, merelle ja pelloille. Muutamat lajit, mm. viirupöllö, huuhkaja tai kalasääski otetaan tarkempaan käsittelyyn. Tarinaa kuullaan myös merikotkan paluusta tai tuulihaukan noususta kukoistukseen. Monenlaisia sattumuksia on tullut näiden petomiesten retkillä vastaan – niistä lisää perjantai-iltana, tulehan kuulolle!

VALOkuvia linnuista

la 11.5.2019 klo 14 Markus Varesvuo, Virolahden Bunkkerimuseo
(VALOkuvia linnuista -näyttelyn avajaiset klo 13)

"Linnut on aiheeni, loputon kiinnostuksen kohde, mutta valokuva tarvitsee valoa – valo on innostukseni lähde. Kuva tarvitsee valon leikkiä, sommittelun taitoa, taustoja, kuvakulmia, mutta myös kuvauskaluston perinpohjaista hallintaa. Monen asian täytyy osua kohdilleen. Eikä mikään voita sanontaa, jonka mukaan onni suosii ahkeraa – niin maastossa kuin tietokoneellakin on vietettävä paljon aikaa.

Näistä osista rakentuu näyttelyni VALOkuvia linnuista, metsiemme, niittyjen, rantojen, hiekkamaiden ja kosteikkojen lehahtelevista, laulavista, nopealiikkeisistä, upeista siivekkäistä kanssakulkijoistamme. Lintujen lisäksi kuvista välittyy luonnollinen elinympäristömme erilaisissa, vaihtuvissa olosuhteissaan – enimmäkseen talvessa, koska lumitalvi on erityisen rakas. Sen valot ja ääriolosuhteet, hillityt värisävyt ja rauhalliset taustat ovat omiaan
lintukuvaukselle.

Valokuvia linnuista toivottaa sinut tervetulleeksi lintujen maailmaan."

Markus Varesvuo

www.lintukuva.fi

Lintukuvausta Varanginvuonolla

to 16.5.2019 klo 17 Teemu Sirkkala
la 11.5.2019 klo 17 Teemu Sirkkala

"Olen Teemu Sirkkala, 20-vuotias Sipoolainen lintuharrastaja. Kameran takaa olen maailmaa katsellut nyt 10-vuoden ajan ja lintuja olen muuten tarkkaillut 15 vuoden ajan. Vapaa-aikani kuluu joko linturetkillä oppaana tai muuten luonnossa kuvaten ja liikkuen.

Kyseisessä kuvaesityksessäni esittelen Koillis-Norjan Varanginvuonon alkukevään lintukuvausmahdollisuuksia. Suurin osa esityksen kuvista
on Hornoyan lintusaarelta, jossa useat kymmenet tuhannet merilinnut pesivät
vuosittain. Jäämeren reunassa sijaitsevalla Varanginvuonolla kuvaajan yllättää
niin sekä luonnon että valon monimuotoisuus."

Teemu Sirkkala

Sananjalka ja tuulen sävel - tarinallinen metsäkonsertti

su 12.5.2019 klo 14 Anni Kytömäki & Viola Räisänen, Leerviikki

Äitienpäivänä 2019 Virolahdella järjestetään ensimmäistä kertaa Sananjalka ja tuulen sävel -metsäkonsertti. Metsäkonsertti on ulkoilmatilaisuus, jossa yleisö kiertää oppaan johdolla luontopolun rauhalliseen tahtiin. Matkan varrella kuullaan kirjailija Anni Kytömäen Kultarinta-romaanin pohjalta muovattu itsenäinen sanataideteos sekä tarinan tunnelmiin sopivaa klassista musiikkia. Musiikin esittämisestä vastaa viulisti Viola Räisänen.

Virolahden metsäkonsertti kuuluu vuonna 2018 alkaneeseen konserttisarjaan, joka on syntynyt kirjailijan ja viulistin yhteistyön tuloksena. Metsäkonserttien tarkoitus on tuoda esiin metsien merkitystä taiteen keinoin.

Konserttiretkelle voidaan ottaa mukaan rajallinen määrä osallistujia, joten varaathan paikkasi 10.5.2019 mennessä sähköpostilla info(a)arktikavirolahti.fi. Paikkoja 30 ensimmäiselle ilmoittautujalle. Lipun hinta 15eur/hlö, perhelippu 30eur (kaksi aikuista ja alle 18-vuotiaat lapset). Liput maksetaan paikanpäällä Leerviikissä infoon joko käteisellä tai kortilla.

Tilaisuus alkaa Arktika-keskuksen pihasta 12.5. klo 14 (Leerviikintie 120). Sateen sattuessa konsertti järjestetään tanssilavan katoksen suojassa.

Yhteistyössä Kaakon Kamarimusiikki

Lintukuvia Espanjasta ja Portugalista

ke 15.5.2019 klo 17 Kari Korhonen


"Reilun viiden vuoden ajan on Skaftung Nature järjestänyt Espanjaan ja Portugaliin lintu- ja luontoelämysmatkoja. Tähän mennessä matkoja on kertynyt jo parikymmentä ja tällä hetkellä ohjelmassa on kuusi vuosittaista matkaa. Kuvaesityksessäni kerron millainen maa Espanja ja Portugali ovat lintumatkalaisen ja matkanjärjestäjän silmin. "

Kari Korhonen

Tarinaa Lohjan Lintutalolta

17.5.2019 klo 17 Ari Nordström

Lohjan Lintutalo on yksityinen luonnonvaraisten lintujen hoitopaikka. Täällä hoidetaan vuosittain joitakin kymmeniä väsähtäneitä tai loukkaantuneita lintuja. Kaikki kuntoutuneet linnut vapautetaan takaisin luontoon.

Tule kuuntelemaan tarinoita ja katselemaan kuvia Lohjan Lintutalon vaiheista ja siellä hoidossa olleista linnuista.

Lintumies

la 18.5.2019 klo 13 Mika Honkalinna

Lintumies on valokuvaa ja kaunokirjallisuutta yhdistävä romaani, tragikoominen tarina henkilökohtaisten ongelmien riivaamasta pohjimmiltaan hyvästä ihmisestä, joka rakasti luontoa. lintuja ja etenkin pöllöjä. Se on kertomus veijarista, joka kulki omia polkujaan ja josta ei kaikesta huolimatta voinut olla pitämättä. Kirja kertoo isien pojista ja luontosuhteen kehittymisestä kipeiden lapsuusmuistojen vastapainoksi, mutta myös kaveruudesta ja lapsuuden varjoista vapautumisesta. Hilpeänkosteilla linturetkillä tummien pohjavirtojen ylle leviää lämminhenkinen ja vapauttava nauru.

Mika Honkalinna on kymenlaaksolaislähtöinen, nykyisin Limingassa asuva vapaa luonnonvalokuvaaja ja kirjailija. "Lintumies" on hänen kahdeksas teoksensa. Vuonna 2015 ilmestynyt "Korppiretki" valittiin samana vuonna Vuoden luontokirjaksi.


Mika Honkalinna Ammattiluontokuvaajien sivulla

Heinolan Lintutarha kuvin ja sanoin

la 18.5.2019 klo 17 Olli Vuori

Heinolan Lintutarha hoitaa loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja ja kaikki kuntoutuneet linnut vapautetaan takaisin luontoon. Lintutarhalla hoidetaan myös paljon erilaisia lemmikkilintuja, jotka tulevat erilaisten pitovaikeuksien kautta.

Kuusi vuodenaikaa Kilpisjärvellä

su 19.5.2019 klo 13 Jonni Saari


"Olen Jonni Saari, 59-vuotias osa-aikainen luontokuvaaja. Luontokuvausta olen tehnyt 1970-80 lukujen vaihteesta. 1986 lokakuussa olin ensimmäisellä viikon matkalla Kilpisjärvellä.Se oli menoa heti siitä kerrasta lähtien. Kävin yksin, vaimon tai kavereiden kanssa heti seuraavasta vuodesta alkaen 5-7 kertaa käsivarressa kuvaamassa ja retkeilemässä.

Suurempi muutos asiaan tuli 2000-luvun alkuvuosina. Metsähallitukselta ostimme tontin ja rakensimme hartiapankilla kuusi vuotta omaa asuntoa Salmivaaraan. Sen seurauksena alkoi vakituisempi asuminen Kilpisjärvellä.

Luontokuvauksessa tärkeää on ollut viihtyminen ja mahdollisimman visuaalisesti hienojen kuvien tekeminen. Kuvauskalusto on matkan varrella vaihdellut kinofilmistä Sinar P2 palkkikameran ja Hasselbladin kautta digiaikaan. Varsinkin Sinar ja Hasselblad vaativat perusteellista kuvan valmistelua ja oikean valon odottelua. Paljon aikaa käytän myös kuvien kanssa tietokoneella. Samat tunnelmat, valot ja asiat ovat silloin koettavissa aina uudestaan.

Pidän erilaisia luontokuvailtoja useita kymmeniä vuosittain. 6-vuodenaikaa Kilpisjärvellä on tavallaan pääesitykseni. Virolahdella on nyt nähtävänä Suomen toinen äärilaita, kun esitys Kilpisjärvestä tuo katsauksen luoteisen nurkan luontoon.

Tervetuloa nojatuolimatkalle!"

Jonni Saari

https://jonnisaari.kuvat.fi/kuvat/

Harrastuksena lintujen rengastus

to 23.5.2019 klo 17 Juho Jolkkonen

Mitä lintujen rengastus on? Miksi lintuja rengastetaan? Juho Jolkkonen kertoo millaista lintujen rengastaminen on osana lintuharrastusta, ja mitä rengastuksella saadulla tiedolla on saatu aikaan.

Virolahti 360°

la 25.5.2019 klo 13 Jari Markkula, Seppo Vuolanto, Timo Yrjölä
Siipioravanvuori (Museotie 224), Pyterlahti

Pyterlahden kulttuurikyläyhdistys on rakentanut Siipioravanvuorelle tornin sodanaikaisen ilmavalvontatornin mallia mukaellen. Torniin ja sieltä aukeaviin maisemiin on mahdollista päästä tutustumaan lauantaina 25.5. klo 13 Virolahti 360° -tapahtumassa.

Jari Markkula ja Seppo Vuolanto kertovat, mitä kiinnostavaa tornista on mahdollista nähdä nyt ja eri vuodenaikoina. Timo Yrjölä kertoo tornin taustahistoriasta & sodanaikaisesta ilmavalvonnasta.

Torni ja tämä tapahtuma ovat saaneet rahoitusta Leader Sepran kautta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020. (Hanke: Torni, 59619, hakija Pyterlahden kulttuurikyläyhdistys ry)