Esitelmät

Kuva Ikimedia/Thomas Halloran

Tule seuraamaan mielenkiintoisia esitelmiä Arktika-päivien tapahtumapaikalle Leerviikkiin! Esitelmät ja kuvaesittelyt järjestetään Leerviikin virkistysalueella, esiintymisteltassa, ellei ohjelmassa ole muuta mainittu.

Petolinturengastusta Kaakonkulmalla

pe 10.5.2019 klo 17 Roope Elfving, Jari Hostikka

VALOkuvia linnuista

la 11.5.2019 klo 14 Markus Varesvuo, Virolahden Bunkkerimuseo
(VALOkuvia linnuista -näyttelyn avajaiset klo 13)

"Linnut on aiheeni, loputon kiinnostuksen kohde, mutta valokuva tarvitsee valoa – valo on innostukseni lähde. Kuva tarvitsee valon leikkiä, sommittelun taitoa, taustoja, kuvakulmia, mutta myös kuvauskaluston perinpohjaista hallintaa. Monen asian täytyy osua kohdilleen. Eikä mikään voita sanontaa, jonka mukaan onni suosii ahkeraa – niin maastossa kuin tietokoneellakin on vietettävä paljon aikaa.

Näistä osista rakentuu näyttelyni VALOkuvia linnuista, metsiemme, niittyjen, rantojen, hiekkamaiden ja kosteikkojen lehahtelevista, laulavista, nopealiikkeisistä, upeista siivekkäistä kanssakulkijoistamme. Lintujen lisäksi kuvista välittyy luonnollinen elinympäristömme erilaisissa, vaihtuvissa olosuhteissaan – enimmäkseen talvessa, koska lumitalvi on erityisen rakas. Sen valot ja ääriolosuhteet, hillityt värisävyt ja rauhalliset taustat ovat omiaan
lintukuvaukselle.

Valokuvia linnuista toivottaa sinut tervetulleeksi lintujen maailmaan."

Markus Varesvuo

www.lintukuva.fi

Majakkasaaren elämää - kuvia Söderskäriltä

la 11.5.2019 klo 17 Teemu Sirkkala

Sananjalka ja tuulen sävel - tarinallinen metsäkonsertti

su 12.5.2019 klo 14 Anni Kytömäki & Viola Räisänen, Leerviikki

Äitienpäivänä 2019 Virolahdella järjestetään ensimmäistä kertaa Sananjalka ja tuulen sävel -metsäkonsertti. Metsäkonsertti on ulkoilmatilaisuus, jossa yleisö kiertää oppaan johdolla luontopolun rauhalliseen tahtiin. Matkan varrella kuullaan kirjailija Anni Kytömäen Kultarinta-romaanin pohjalta muovattu itsenäinen sanataideteos sekä tarinan tunnelmiin sopivaa klassista musiikkia. Musiikin esittämisestä vastaa viulisti Viola Räisänen.

Virolahden metsäkonsertti kuuluu vuonna 2018 alkaneeseen konserttisarjaan, joka on syntynyt kirjailijan ja viulistin yhteistyön tuloksena. Metsäkonserttien tarkoitus on tuoda esiin metsien merkitystä taiteen keinoin.

Konserttiretkelle voidaan ottaa mukaan rajallinen määrä osallistujia, joten varaathan paikkasi 10.5.2019 mennessä sähköpostilla info(a)arktikavirolahti.fi. Paikkoja 30 ensimmäiselle ilmoittautujalle. Lipun hinta 15eur/hlö, perhelippu 30eur (kaksi aikuista ja alle 18-vuotiaat lapset). Liput maksetaan paikanpäällä Leerviikissä infoon joko käteisellä tai kortilla.

Tilaisuus alkaa Arktika-keskuksen pihasta 12.5. klo 14 (Leerviikintie 120). Sateen sattuessa konsertti järjestetään tanssilavan katoksen suojassa.

Yhteistyössä Kaakon Kamarimusiikki

Lintukuvia Espanjasta ja Portugalista

ke 15.5.2019 klo 17 Kari Korhonen

Majakkasaaren elämää - kuvia Söderskäriltä

to 16.5.2019 klo 17 Teemu Sirkkala

Tarinaa Lohjan Lintutalolta

17.5.2019 klo 17 Ari Nordström

Lintumies

la 18.5.2019 klo 13 Mika Honkalinna

Lintumies on valokuvaa ja kaunokirjallisuutta yhdistävä romaani, tragikoominen tarina henkilökohtaisten ongelmien riivaamasta pohjimmiltaan hyvästä ihmisestä, joka rakasti luontoa. lintuja ja etenkin pöllöjä. Se on kertomus veijarista, joka kulki omia polkujaan ja josta ei kaikesta huolimatta voinut olla pitämättä. Kirja kertoo isien pojista ja luontosuhteen kehittymisestä kipeiden lapsuusmuistojen vastapainoksi, mutta myös kaveruudesta ja lapsuuden varjoista vapautumisesta. Hilpeänkosteilla linturetkillä tummien pohjavirtojen ylle leviää lämminhenkinen ja vapauttava nauru.

Mika Honkalinna on kymenlaaksolaislähtöinen, nykyisin Limingassa asuva vapaa luonnonvalokuvaaja ja kirjailija. "Lintumies" on hänen kahdeksas teoksensa. Vuonna 2015 ilmestynyt "Korppiretki" valittiin samana vuonna Vuoden luontokirjaksi.


Mika Honkalinna Ammattiluontokuvaajien sivulla

Heinolan Lintutarha

la 18.5.2019 Olli Vuori

Kuusi vuodenaikaa Kilpisjärvellä

su 19.5.2019 klo 13 Jonni Saari


"Olen Jonni Saari, 59-vuotias osa-aikainen luontokuvaaja. Luontokuvausta olen tehnyt 1970-80 lukujen vaihteesta. 1986 lokakuussa olin ensimmäisellä viikon matkalla Kilpisjärvellä.Se oli menoa heti siitä kerrasta lähtien. Kävin yksin, vaimon tai kavereiden kanssa heti seuraavasta vuodesta alkaen 5-7 kertaa käsivarressa kuvaamassa ja retkeilemässä.

Suurempi muutos asiaan tuli 2000-luvun alkuvuosina. Metsähallitukselta ostimme tontin ja rakensimme hartiapankilla kuusi vuotta omaa asuntoa Salmivaaraan. Sen seurauksena alkoi vakituisempi asuminen Kilpisjärvellä.

Luontokuvauksessa tärkeää on ollut viihtyminen ja mahdollisimman visuaalisesti hienojen kuvien tekeminen. Kuvauskalusto on matkan varrella vaihdellut kinofilmistä Sinar P2 palkkikameran ja Hasselbladin kautta digiaikaan. Varsinkin Sinar ja Hasselblad vaativat perusteellista kuvan valmistelua ja oikean valon odottelua. Paljon aikaa käytän myös kuvien kanssa tietokoneella. Samat tunnelmat, valot ja asiat ovat silloin koettavissa aina uudestaan.

Pidän erilaisia luontokuvailtoja useita kymmeniä vuosittain. 6-vuodenaikaa Kilpisjärvellä on tavallaan pääesitykseni. Virolahdella on nyt nähtävänä Suomen toinen äärilaita, kun esitys Kilpisjärvestä tuo katsauksen luoteisen nurkan luontoon.

Tervetuloa nojatuolimatkalle!"

Jonni Saari

https://jonnisaari.kuvat.fi/kuvat/

Harrastuksena lintujen rengastus

to 23.5.2019 klo 17 Juho Jolkkonen